مهارت های کلیدی زیادی هستند که توانایی در آن تعین کننده موفقیت در کسب و کار و زندگی در هر شرایطی است و و توانایی مذاکره یکی از این مهارت ها است که بر اعمال و گفتار و تقریبا همه تعاملات شخصی و کاری اثر می گذارد.
شما اگر نتوانید مذاکره را به نفع خودتان به پایان برسانید، قربانی افرادی می شوید که نسبت به شما مذاکره کنندگان بهتری هستند. اگر مذاکره کننده خوبی باشید، قطعا معاملات بهتری انجام می دهید و درآمد بهتری هم خواهید داشت
شاید بتوان زندگی را به شکل یک جلسه مذاکره طولانیِ از گهواره تا گور دید. مذاکره هیچگاه متوقف نمیشود. مذاکره بخش اساسی زندگی و ارتباط با دیگران است. این عمل باعث میشود افراد با ارزشها و علائق مختلف روشهایی سودمند برای زندگی و کار در کنار همدیگر پیدا کنند. توانایی مذاکره برای موفقیت در همه تعاملات حیاتی است.
در این مقاله درمورد شیوه های مذاکره را به شما معرفی می کنیم تا بتوانید بهترین نوع مذاکره را نسبت به شرایط و نیازهای خود داشته باشید و به نتیجه ی مطلوبی برسید.
دو نوع مذاکره وجود دارد که هر کدام هدف و نتیجه ی متفاوتی دارند. معمولاً مذاکره کنندگان آنها را با هم اشتباه می گیرند و خلاف نتایجی که می توانستند با شفافیت درباره اهداف و کارشان به دست بیاورند، نتایج نامطلوبی را بدست می آورند.
نوع اول مذاکره یا نوع «الف» را شیوه «یک بار برای همیشه» می نامند. دراین حالت، تصمیم می گیرید که فقط یک بار با طرف دیگر مذاکره یا معامله کنید و دیگر هرگز آن را تکرار نکنید. هر یک از طرفین مذاکره فقط یه هدف دارد آنهم کسب بالاترین یا پایین ترین قیمت و بهترین شرایط برای خرید و فروش که دیگر تکرار نمی شود.
در مذاکره نوع «الف» شرایطی خصمانه نسبت به طرف مقابل دارید، اگر خریدار باشد هدفش پرداخت کمترین قیمت به شماست، اگر فروشنده باشد هدفش گرفتن بیشترین قیمت از شماست.
او دوست شما نیست، مهم نیست لبخند می زند مهم نیست چقدر مودب و خوش برخورد است، او فقط به این فکر می کند که چطور به سود و منفعت برسد. در پایان مذاکره اصلا برایش مهم نیست که مبلغ پرداختی یا دریافتی شما چقد است.
شما باید با تدبیر و خودخواه والبته آرام باشید، می توانید از هر ترفندی برای انجام بهترین معامله هایتان استفاده کنید.
بعد از اتمام معامله، شما دیگر این شخص را نمی بینید یا درباره اش چیزی نمی شنوید. مهم نیست که این فرد شما را دوست داشته باشد، به شما احترام بگذارد یا بخواهد دوست شما باشد. مسئله مهم این است که شما بهترین معامله ممکن را انجام دهید.
نوع دوم، مذاکره بلند مدت یا نوع «ب» است؛ یعنی شما قصد توافق پیچیده ای به صورت بلند مدت را دارید؛ در این نوع، به دلایل مختلفی از قبیل ماهیت محصول، قرارداد یا توافق مورد بحث، شاید مجبور شوید که ماه ها یا سال ها با طرف مقابل کار کنید.
روش های مختلف برای مذاکره وجود دارد؛ شما باید شیوه مذاکره مورد استفاده خود و خروجی و نتیجه مطلوبتان را مشخص کنید.
شیوه اول مذاکره «برد – باخت» و زمانی این اتفاق می افتند که گروه «الف» در مذاکره تمام چیزی را که می خواسته می برد و گروه «ب» بازنده این مذاکره می شود. این به همان نوع «الف» بر میگردد که اشاره کردیم هر دو گروه می خواهند به پایین ترین یا بالاترین قیمت خرید و فروش کنند.
هدف آنها از این نوع مذاکره پیدا کردن دوست با ایجاد روابط بلندمدت نیست بلکه صرفا بهترین معامله ممکن است و همینطور اهمیتی ندارد که طرف مقابل چقد از این شرایط ناراحت و ناراضی باشد. هدف برد است.
شیوه دوم مذاکره «باخت – برد» که دقیقا نقطه ی مقابل مذاکره برد – باخت است یا به عبارتی برعکس شیوه ی مقابل است. طرف «الف» می بازد و طرف «ب» می برد و به خواسته هایش می رسد. در این مذاکره دو طرف همدیگر را رقیب و دشمن یکدیگر می بینند که باید به هر روش از هم سبقت بگیرند.
شیوه سوم مذاکره باخت – باخت است، این شیوه اغلب با خصومت و بحث و جدل همراه است. در این شیوه، با وجود اینکه دو طرف مذاکره به نتیجه می رسند ام هر دو گروه ناراضی از این مذاکره می باشند؛ زیرا که هیچ کدام آنچیزی را انتظار داشتند به دست نمی آورد.
چهارمین شیوه مذاکره «سازش» است. در این نوع، دو طرف به نتیجه می رسند و چیزی هم به دست می آورند اما نیازهایشان به طور کامل تامین نمی شود. در آخر هم با دلخوری مذاکره می کنند. آنها نه آنقدر ناراضی هستند که قراداد را اجرا نکنند و چندان هم به نتایج مذاکره خوش بین نیستند.
شیوه پنجم مذاکره «عدم معامله» است، مذاکره ای که هر دو گروه بعد از مطرح کردن شرایط و خواسته هایشان می فهمند که نمیتوانند به توافق برسند و تشابه فکری ندارند، بنابراین به این توافق می رسند که توافقی صورت نگیرد و بدون هیچ خصومت و نارضایتی را خودشان را ادامه بدهند. البته آنها می توانند در شرایط متفاوت و زمان دیگری باهم مذاکره کنند.
اما شیوه ششم؛ بهترین نوع مذاکره شیوه ششم «برد – برد» است. در این نوع هر دو گروه برنده ی این مذاکره هستند هر دو احساس می کنند که معامله فوقالعادهای انجام دادهاند و خوشحال ومشتاق هستند که تعهدات را اجرا کنند و همینطور معاملات بیشتری با هم همین اصول یا مشابه اش انجام دهند. این شیوه از همان نوع «ب» یا همان «مذاکره بلند مدت» است. در این نوع مذاکره دو طرف به گزینه ی سومی می رسند که
بهتر از گزینه های اولیه طرفین است. آنها اغلب متوجه این موضوع می شوند که سازش غیرممکن است؛ اما بعد جایگزین سومی را پیدا میکنند که متفاوت تر و برتر از گزینه هایی است که هنگام ورد به مذاکره، را داشتند.
شما نیز به یاد داشته باشید که همیشه آمادگی متفاوت اندیشیدن را داشته باشید. هنگام مذاکره رسیدن به نتیجه ی مطلوب را مدنظر داشته باشید و ببینید که آیا می توانید راهی را پیداکنید که به اهداف دو جانبه دست بیابید تا همه در مذاکره برنده باشند.
مدرس توسعه فردی و مالی
آدرس : بوشهر -بندردیّر , خیابان اصلی , خیابان جنب بانک مسکن , روبرو فروشگاه زیتون، طبقه بالا آدرس قم: پردیسان ، بلوار امام علی ، ساختمان شهید ربانی طبقه اول
شماره تماس : تلفن: ۰۷۷۳۵۴۲۶۱۱۱ موبایل: ۰۹۱۲۹۴۵۹۱۷۸ موبایل: ۰۹۱۲۰۶۹۹۸۳۰
دیدگاهتان را بنویسید