چگونه از سخنرانی خود نتیجه گیری کنیم؟
در کارتون های قدیمی به خوبی معلوم بود نمایش چه زمان به پایان می رسد زیرا کلمه ی (پایان) بر پرده ظاهر می شد. اما شما نمی توانید سخنرانی خود را با عباراتی از قبیل (این پایان سخن من است) به پایان برسانید. یک نتیجه گیری موثر، صحبت را به پایان می رساند و تاثیر عمیقی بر مخاطبان به جا می گذارد. از آنجا که این بخش، بخش پایانی سخنرانی شماست، مخاطبان مدت بیشتری آن را در ذهن نگه می دارند؛ بنابراین سعی کنید صحبت خود را به گونه ای موثر، به پایان برسانید.
انسانهای موفق همیشه در آغاز سخنرانی، به هدف خاص و موفقیتهایی که باید برسند اشاره میکنند. چنین افرادی همیشه در پایان جلسه، جمله اول را تکرارمیکنند و نتیجهگیری نهایی را به هدف اولیه ربط میدهند.
پیتر دراکر
قسمت پایانی سخنرانی همانند فرود هواپیما میباشد. خلبان ابتدا اعلام میکند که در حال کم کردن ارتفاع است و بعد ارتفاع بهطور یکنواخت کاهش پیدا میکند و درنهایت هواپیما بهآرامی بر روی باند فرودگاه مینشیند.
سخن پایانی بهاندازه مقدمه در ذهن مخاطبان نقش دارد و باید بهخوبی برای آن برنامهریزی داشت تا یک سخنرانی خوب در ذهن مخاطبان شکل بگیرد.
با بیان قسمت نتیجهگیری به مخاطب فهمانده میشود که سخنرانی در حال اتمام است و باید توشه خود را از سخنرانی بگیرد. اینجور نباشد که سخنران یکدفعه بیان کند که:
خب صحبتهای من به پایان رسید و دیگر حرفی ندارم!!
میتوانیم اینگونه بیان نمود که:
در انتها باید بیان کنم که ….
اگر بخواهیم یک جمعبندی از صحبتهای این جلسه داشته باشیم آن این است که …
علاوه بر آن، مخاطب خود را متعهد به خود میکند که پیام اصلی سخنرانی را به یاد بیاورد و اگر هم در طول سخنرانی به پیامهای و نکات کلیدی توجه نکردهاند در قسمت پایانی میتوانند نکات اصلی را دوباره بشنوند.
این بخش پایانی در اصل زدن چکش به میخ و محکم کردن پایههایی پیامی است که در طول سخنرانی بیانشده است.
شیوه های خاتمه دادن به صحبت در سخنرانی
نشان دهید دارید به انتهای سخنرانی نزدیک میشوید
هنگامی که شما خیلی واضح نشان می دهید که دارید به پایان سخنرانی نزدیک می شوید، مخاطبان شما میزان توجهشان را بالاتر می برند و با دقت بیشتری گوش می کند.
مثلاً وقتی از این عبارات استفاده میکنید، انگار با زبان بی زبانی میگویید به انتهای سخنرانیتان نزدیک میشوید:
((بنابراین باید بگویم … ))
((در پایان میخواهم بگویم … ))
((پس نتیجه میگیریم … ))
((اجازه بدهید جمعبندی صحبتهایم را ارائه کنم … ))
اینجا نحوه لحن و بیانتان بسیار مهم است. آهنگ کلامتان را تندتر کرده و سخنرانی خود را فوق العاده و به یادماندنی و با حداکثر تأثیر به پایان برسانید.
با بیان مجدد نکات اصلی که در سخنرانیتان مطرح کردهاید و تمرکز بر پاسخهای مطلوب و باقی گذاشتن مخاطبان با احساس رضایت کامل سخنرانی خود را نتیجهگیری کنید.
نتیجهگیری باید این احساس به مخاطب نیز منتقل شود. کلمات شما باید احساس پایان سخنرانی را به مخاطب بدهد.
با نتیجهگیری کارآمد و مؤثر تمام رشتههای کلام شما، به هم پیوند میخورد، درحالیکه به مخاطب میگویید دارید به دقایق پایانی سخنرانی نزدیک میشود.
جمع بندی:
جمع بندی مطالبی که بیان کرده اید باید کوتاه باشد و حداکقر سه چهار نکته در بر داشته باشد. در غیر این صورت، وارد جزئیات می شوید و توجه مخاطبان را از دست می دهید و حرف های خود را تکرار می کنید.
تکرار پیام اصلی:
در این شیوه، در پایان سخن خود، پیام اصلی را تکرار می کنید. این امر به ویژه زمانی موثر است که پیام اصلی درمقدمه مطرح می شده و در خاتمه می خواهید آن را جمع بندی کنید.
دعوت به اقدامی عملی:
مخاطبان را دعوت می کنید اقدامی انجام دهند. این اقدام ممکن است اجزای طرح پیشنهادی شما باشند.
نقل قول:
این شیوه به ویژه زمانی موثر است که بتوانید جمله ی نغزی بیابید که به خوبی مطالبی را که عنوان کرده اید، جمع بندی کند. همانند مقدمه، در این جا نیز باید منبع آن را ذکر کنید و آن را به سخنی که مطرح نموده اید، ربط دهید.
جمله ی استفهامی:
در این شیوه، پرسشی تفکر برانگیز مطرح می کنید. همانند مقدمه، شما به این پرسش پاسخ نمی دهید بلکه با طرح آن، شنوندگان را تا مدت ها به فکر وا میدارید. همچنین همانند مقدمه، دقت کنید پرسشی که مطرح می کنید به موضوع صحبت تان مرتبط باشد تا مخاطبان به بررسی احتمالات و فرصت ها بپردازند.
داستان:
داستان، شیوه ی موثری برای جمع بندی یک ارائه است. داستانتان نیز باید کوتاه و با موضوع صحبت تان مرتبط باشد.
خلاصه کنید:
اغلب شنوندههامجموعهای از مطالب را به یاد میآوردند ولی جزئیات یادشان نمیماند. پس در انتهای سخنرانی میتوانصحبتهایی را که در مقدمه بیان شد و چکیدهای از مطالب در قسمت ساختار سخنرانی را از دوباره برای مخاطبان بیان نمود.
بخواهید که عمل کنند:
پایان یک سخنرانی، تصویر عالی درخواست عمل از دیگران است.
هنگامیکه میخواهید به درخواست شما عمل شود، باید کلمات آخرتان طوری باشد که درخواست دستور شروع به کار در آن وجود داشته باشد. از آنها بخواهید که کار دقیقی ر ا انجام دهند.
از حضار کاری را بخواهید که در حیطه قدرت آنهاست.
کار را برای مخاطب آسان کنید تا بتواند به درخواست شما جواب دهید.
کاری کنید که مخاطب با میل و رغبت درخواست شما را جواب دهد.
مثلا از مخاطبان بخواهید که در سه جمله آنچه را که از این سمینار یاد گرفته اند را برای نفر کناری خود، بیان کنند.
بیان نقلقول از بزرگان
نقلقولی که مربوط به یکی از بزرگان درزمینه تخصصی شما باشد و متناسب با ساختار سخنرانی شما باشد، میتواند خاتمه خوبی برای سخنرانی باشد.
البته از نقلقول مربوط به شاعران و دیگر افراد معتبر هم میتوان استفاده کرد که مرتبط به موضوع سخنرانی شما باشد.