بخش مهمی از موفقیت همه بر پایه مهارتهای ارتباطی ریخته شده و به جرات میتوان گفت که فن بیان و سخنوری مهمترین مهارت ارتباطی در بین انسانها است. داشتن این مهارت به انسان کمک میکند تا بتواند پیام خود را به خوبی به دیگران انتقال دهد و تواناییهای خود را آنگونه که شایسته است به دیگران عرضه کند. خوشصحبتی، اعتماد به نفس، رسایی سخن و روابط عمومی قوی، نشانه افرادی است که فن بیان خوبی دارند و معمولا دیگران از همنشینی با چنین افرادی لذت برده و شخصیتهای محبوبی در جامعه هستند.
به همین دلیل فرقی ندارد در چه جایگاه شغلی، حرفهای یا اجتماعی هستید، مهارت فن بیان کمک میکند تا جایگاهی قویتر و رو به رشد داشته باشید.
ابتدا بهتر است در مورد این صحبت کنیم که اصلا فن بیان چیست؟
فن بیان یعنی توان سخن گفتن در هر شرایط و موقعیتی است. در هر موقعیتی که هستید بتوانید منظور خود را به درستی بیان کنید. و دیگران از هم صحبت شدن با شما لذت ببرند.اگر میخواهید با دوستان خود ارتباط خوبی داشته باشید و ارتباط بهتری برقرار کنید و منظور خود را به خوبی منتقل کنید و بقیه از همنشینی با شما لذت ببرند باید«فن بیان»خوبی داشته باشید.
چه کسانی باید فن بیان خوبی داشته باشند؟

فرقی نمیکند دانشجو باشیم یا فارغ التحصیل، شاغل باشیم یا خانه دار، معلم، استاد یا شاگرد، کارمند باشیم یا رئیس در هر موقعیت و جایگاهی که باشیم، خوب و واضح صحبت کردن از واجب ترین اقداماتی است که میتوانیم انجام دهیم.
مدیرانی که میخواهند بهترین جلسات و سخنرانیها را با کارکنان و افراد دیگر داشته باشند.
اساتیدی که میخواهند بهترین تدریس و بهترین مشاور تحصیلی برای دانشجویان خود باشند.
تجاری که میخواهند بهترین جلسات کاری و پر سودترین معاملات را بدست بیارند
وکلایی که میخواهند بهترین دفاعیه را در دادگاه به نفع موکل خود داشته باشند.
دانشجویانی که نیاز به دفاع عالی از پایان نامه و یا کنفرانس خوبی ارائه دهند.
فروشندگانی که میخواهند به بیشترین فروش در محصولات خود برسند.
و هر فردی که که می خواهد کلامی دلنشین و جذاب داشته باشد تا بتواند در جمع تاثیر گزار باشد.
حال می خواهیم بدانیم چرا باید فن بیان خوبی داشته باشیم؟
در طول روز همه ما بارها و بارها با محیط پیرامون خود ارتباط داریم و طبق تحقیقات انجام شده، به طور میانگین، 43 درصد از ارتباطات ما، صرف شنیدن و 32 درصد صرف صحبت کردن میشود! این عدد فوقالعاده قابل تأمل است! 75 درصد ارتباطات ما،ارتباطات کلامی است و اگر فن بیان خوبی نداشته باشیم، مطمئناً نمیتوانیم موفقیتهای زیادی کسب کنیم زیرا ارتباطات ضعیفی خواهیم داشت.
جالب است برخی تصور میکنند که فن بیان، فقط برای سخنرانان است و یا فقط محدود به کسانی است که کار مجری گری دارند و یا شغلشان روابط عمومی است! اما جالب است بدانید که اصلاً اینطور نیست! از آنجایی که بخش عمده ارتباطات ما به ارتباطات کلامی اختصاص دارد، همه و همه باید فن بیان خوبی داشته باشیم!
راه های بهبود تقویت فن بیان
برای بهبود و تقویت فن بیان بیان خود می توانید در دوره های غیر حضوری ما شرکت کنید.
تاکنون بیش از 1000هزار نفردر دورههای آموزشی حضوری وغیر حضوری ما شرکت کردهاند و شما نیز میتوانید همین الان به جمع شرکت کنندگان راضی و خوشحال دورههای ما بپیوندید! این یک پیشنهاد رایگان و بی نظیر است،
کسانی که در این دوره شرکت میکنند یا سمت مدیریتی دارند و یا افراد فوقالعاده موفقی هستند که اجرای سخنرانی برای آنها ضروری است یا در جامعه زندگی می کنید و نیازمند این هستید که بتونید از تکنیک های ارتباطی استفاده کنید و تاثیر گذار باشید. از همین رو مطالب این دوره به گونهای است که اگر مخاطبان با دوره همراه باشند.
برای بهبود فن بیان باید از سه مرحله مهم عبور کند:
1- مطالب را به صورت تئوری یاد بگیرید.
2- تمرین مناسب و کافی داشته باشید.
3- به صورت واقعی در زندگی خود به کار ببرید.
مراحل یادگیری مهارتهای سخنرانی
برای یادگیری هر مهارتی، از جمله مهارتهای کلامی و سخنرانی، گامهایی وجود دارد از جمله :
اولین شرط در یادگیری هر مهارتی، این است که بدانیم باید تا حد ممکن تمرین کنیم و بدون تمرین کردن عملاً هیچ مهارتی کسب نمیشود. چه بهتر است که ما زمانی را به صورت روزانه در نظر بگیریم و تمرینات مربوطه را انجام دهیم.
گام اول : ناتوانی ناآگاهانه
ما توانایی انجام مهارت را نداریم و البته نمیدانیم که این توانایی را نداریم. این وحشتناکترین مرحله برای یادگیرنده است، زیرا گمان میکند که کارش خوب است ولی اصلاً اینطور نیست.
گام دوم : ناتوانی آگاهانه
ما توانایی انجام مهارتی را نداریم اما متوجه و آگاه میشویم که این توانایی را نداریم. زمانی که فردی در این مرحله قرار میگیرد، مطلع میشود که باید مهارتهای خود را بهبود ببخشد و برای این کار اقدام میکند.
گام سوم : توانمندی آگاهانه
ما توانایی انجام مهارت را به دست میآوریم اما تمام حرکات ما آگاهانه است.
گام چهارم : توانمندی ناآگاهانه
ما توانایی انجام کار را به دست میآوریم و آنقدر آن را تمرین کردهایم که به صورت ناخودآگاه و از روی عادت به فعالیت میپردازیم و در این صورت انرژی بسیار کمتری برای انجام مهارت صرف میکنیم و از همین رو انجام آن کار برای ما لذت بخشتر خواهد شد.
راه های تقویت سخنوری و فن بیان :
1- نکات اصلی خود را یادداشت کنید

یادداشت برداری به ذهن شما در تجسم و جذب اطلاعات بسیار کمک می کند. چرا که ممکن است از لحاظ آوایی در ذهن خود زیبا جلوه کند اما وقتی روی کاغذ می آورید، متوجه زیاد و کم بودن مطالب، درستی و نادرستی و یا جایگاه هر یک در مکالمات خود می شوید.
2- صدای خود را ضبط کنید
این کار باعث می شود که حرف زدن خود را از زاویه سوم شخص گوش دهید و متوجه طرز صحبت خود از جمله مکث ها، تپق ها و زیر و بم صدایتان شوید و در صدد اصلاح نقایص خود برآیید.
3- مکالمات کوتاه روزمره را تمرین کنید
مکالمات کوتاه روزمره برای باز کردن سر صحبت و کشاندن آن به مکالمه اصلی کمک می کند. هیچگاه بلافاصله در بدو ملاقات سریع به اصل موضوع نپردازید و در عوض، مکالمه ی کوتاهی نسبت به آب و هوا و محل ملاقاتتان داشته باشید. روزانه این کار را تمرین کنید.
4- ارتباط چشمی برقرار کنید
یک ارتباط چشمی خوب کمک میکند تا مخاطب احساس آرامش بیشتری کند و در تواناییهایی کلامی شما نیز اعتماد به وجود میآورد. برای این کار باید در هر نوبت، ارتباط چشمی خود را چهار تا پنج ثانیه حفظ کنید؛ لذا باید آنقدر بر متن سخنرانی خود مسلط باشید که فقط هرازگاهی به متن خود نگاه کنید. همچنین سعی کنید کسانی که به مضمون سخنرانی شما واکنش نشان میدهند و چهره صمیمی دارند را در بین حضار پیدا کنید چرا که باعث افزایش تمرکز شما بر روی سخنرانی می شود.
5- سعی کنید شمرده و با اعتماد به نفس صحبت کنید
واضح بودن کلمات در گفتار شما و علاقه شنونده نسبت به سخنرانی تان کمک می کند؛ لذا احساس کنید حرفی که میزنید، متعلق به خودتان است. با تمام اعتمادبهنفسی که در دنیا وجود دارد، صحبت کنید. کِیتی شوارتز در کارگاهی که با موضوع بهبود مهارت سخنرانی و تقویت فن بیان برای کسب وکار در کالیفرنیای شمالی برگزار شد، می گوید: (شمرده صحبت کردن نه تنها فهم شنونده را از صحبتهای شما تقویت میکند، بلکه باعث می شود مطمئن و آرام به نظر برسید)
6- حواستان به وضع نشستن یا ایستادنتان باشید
طرز نشستن یا ایستادن صحیح می تواند سخنرانی شما را تحتتأثیر قرار بدهد. اگر شانه های تان به هم نزدیک باشد و به سمت سرتان قوز داشته باشد، بخش بزرگی از قدرت بالقوه ی صدای خود را از دست می دهید. لذا صاف ایستادن یا نشستن باعث می شود که به خوبی نفس بکشید و صدایتان قدرت نفوذ بیشتری داشته باشد. (سخنوری و فن بیان چه اهمیتی در زندگی ما دارند؟)
7- نفس عمیق بکشید و آرام باشید
عمیق نفس بکشید و لبخندی بزنید. به توانایی های خودتان اعتماد داشته باشید و بدانید فرقی ندارد چه اتفاقی می افتد، مهم این است که شما به بهترین شکل تلاش کرده اید.
8- در گیر کردن مخاطب
که با سوال پرسیدن از مخاطب صورت می گیرد که باعث می شود یک ارتباط راحت بین مخاطب و سخنور صورت بگیرد.
9- ایجاد کردن محیطی نبستا شاد و لذت بخش
در گفتار خود کمی شوخی به خرج دهید، این عمل به یادگیری و توجه مخاطب نسبت به سخنرانی تان کمک می کند. غرض از شوخی این نیست که نقش یک کمدین را بازی کنید بلکه به این وسیله آن فضایی آرام را بوجود بیاورید و با مخاطب خود مزاح کنید. چرا که شوخی میتواند یک سخنرانی معمولی و یک سخنرانی عالی تبدیل کند و در سخنان خود داستانهای شخصی و وقایع جاری را بگنجانید تا سخنرانیتان خشک نباشد. (سخنوری و فن بیان چه اهمیتی در زندگی ما دارند؟)