افسردگی (به انگلیسی: Depression) جزو اختلالات خلقی طبقه بندی شده است. افسردگی با احساس فقدان، خشم و غم و اندوه همراه است که باعث مختل شدن فعالیتهای روزمره ی فرد می شود.
(در تعریف خلق باید گفت، احساس درونی نافذ و پایداری که در آن درک و نگرش فرد نسبت به خود ، دیگران و در کل نسبت به محیط اطراف عمیقا تحت تاثیر قرار میگیرد.)
در مطالعات اخیر مشخص شده است که اختلال افسردگی اساسی در بین تمامی اختلالات روانپزشکی، بیشترین شیوع را در کل دوران زندگی افراد دارد. این آمار نشان دهنده ی آن است که این بیماری بسیار شایع و رایج است.
افراد به روشهای مختلفی افسردگی را تجربه می کنند. افسردگی ممکن است در کار روزانه شما مشکل ایجاد کند و میزان بهره وری شما را کاهش بدهد. همچنین میتواند بر روابط و برخی از حالتهای جسمی شما تاثیر گذارد.
به این نکته توجه داشته باشید که گاهی اوقات داشتن غم و اندوه و یا احساس کمبود، بخشی عادی از زندگی است. در زندگی همه درگیر اتفاقات غم انگیز و ناراحت کننده می شوند. اما اگر به طور مرتب احساس بدبختی و ناامیدی دارید، ممکن است دچار افسردگی شده باشید.

علائم افسردگی
افسردگی چیزی فراتر از داشتن احساس غم و اندوه مداوم است!
افسردگی عمده میتواند علائم مختلفی را ایجاد کند که این علامت ها در زنان، مردان و کودکان متفاوت است. این علائم شامل:
*احساس غم و اندود
*کاهش انرژی و خستگی
*تغییر در اشتها
*تغییر در وزن
*کم خوابی یا پر خوابی
*نا امیدی
*احساس پوچی و بی فایدگی
*بی انگیزه بودن
*تحریک پذیری
*بدبینی
*احساس گناه
*کاهش میل جنسی
*ناتوانی در تصمیم گیری
*افکار خودکشی
توجه! باید حتما به این نکته توجه شود که این اختلال در اثر بیماری دیگری (مانند دیابت، انوااع آلرژی ها، بیماریهای عفونی، هپاتیت، سرطان و مشکلات تیروئید) ایجاد نشده باشد و یا ناشی از واکنش به مرگ عزیزان نباشد.
علل افسردگی چیست؟
علت بوجود آمدن افسردگی در افراد بر حسب سن، جنس و شرایط بیولوژیک آنها متفاوت است.
1.سابقه خانوادگی یا ژنتیک
اگر سابقه خانوادگی افسردگی و یا دیگر اختلالات خلقی وجود داشته باشد، فرد بیشتر در معرض ابتلاء به افسردگی است.
2.تروما یا آسیب در دوران کودکی
برخی از وقایع بر نحوه ی واکنش بدن به ترس و شرایط پر استرس اثر می گذارد. تجربه اتفاقی تلخ یا وحشتناک میتواند در آینده باعث بروز افسردگی شود.
3.ساختار مغز
فعالیت کم لوب فرونتال در مغز می تواند خطر ابتلاء به افسردگی را افزایش دهد. با این حال هنوز مشخص نیست که این اتفاق بعد از شروع علایم افسردگی رخ می دهد یا پیش از آن!
داشتن برخی از مشکلات جسمی نیز میتواند فرد را در معرض خطر ابتلاء به افسردگی قرار دهد
*بیماری مزمن (سرطان، ام اس، مشکلات تیروئید)
*بی خوابی
*درد مزمن (میگرن، درد های مفصلی)
*اختلال بیش فعالی و کمبود توجه (ADHD)
*استفاده از مواد مخدر، داشتن سابقه استفاده از مواد مخدر و الکل
*مصرف برخی از داروها
*کمبودهای ویتامین در بدن ( مثل ب ۱۲)
ممکن است گاهی هرگز علل افسردگی در افراد مشخص نشود.

درمان افسردگی
باید ریشه و علت افسردگی خود را پیدا کنید. برای همین تا میتوانید اطلاعات خود را دربارهی افسردگی و درمان آن گسترش بدهید. روش و گزینههای مختلف درمانی را به طور دقیق بررسی کنید. باید مشخص شود که ریشهی افسردگیتان چیست. اگر افسردگی دلایل پزشکی داشته باشد نیاز به درمانهای مشخص و تخصصی دارد.
1. ورزش
فعالیت بدنی باعث ترشح هورمونهای سروتونین و اندروفین که هورمون شادی نیز نامیده میشود و دوپامین که هورمون لذت است، میشود. ۳۰ دقیقه ورزش در طول روز، همان کاری را انجام میدهد که داروهایی مانند سرترالین و فلوکستین انجام میدهند. ۳۰ تا ۶۰ دقیقه انجام ورزشهایی مانند پیادهروی، شنا و دوچرخهسواری (هوازی) کمک بسیاری به درمان افسردگی بدون دارو میکند.
2. خواب
هر فرد بین ۷ تا ۹ ساعت خواب مفید نیاز دارد. وقتی خوب نمیخوابید نشانههای افسردگی مانند بیقراری، غم و خستگی شدیدتر میشود. بهتر است راهکارهایی برای بهتر خوابیدن خود بهکار ببرید.
* در زمان معینی بخوابید و بیدار شوید.
*پیش از خواب تنفس شکمی و ریلکسیشن انجام دهید.
*یک ساعت پیش از خوابیدن از تلویزیون، کامپوتر و موبایل استفاده نکنید؛ زیرا از ترشح هورمون ملاتونین که موجب خواب آلودگی فرد میشود، جلوگیری میکند.
*از تخت خود تنها برای خوابیدن استفاده کنید.
*در صورتیکه شبی خوابتان نبرد، سعی نکنید با بیشتر خوابیدن در صبح آن را جبران کنید، زیرا باعث بهم ریختن خوابتان میشود.
*در نهایت آنکه در طول روز به فعالیت مشغول شوید تا شب آنقدر خسته باشید که بهسرعت خوابتان ببرد.
3. حمایت اجتماعی
تنهایی و خود را در انزوا قرار دادن برای فرد افسرده بسیار مضر است و افسردگیش را تشدید میکند. احساس تعلق نسبت به دیگران باعث ترشح هورمونهایی در بدن میشود که مانع افسردگی است. سعی کنید با دوستان و خانواده خود محشور شوید. روابط چهره به چهره تأثیر بسیاری بر بهبود افسردگی دارد. در کلاسهای متنوع ثبتنام کنید. فعالیتهای داوطلبانه راهکار بسیار مفیدی برای کسب حمایت اجتماعی است. در حالی که خود به دیگران کمک میکنید، حمایت اجتماعی دیگران را نیز بهدست میآورید.
4. کم کردن استرس
اگر سبک زندگی شما بهگونهای است که مجبور هستید استرس زیادی (مانند کار زیاد و یا روابط غیرحمایتگرانه) را متحمل شوید، سبک زندگیتان را تغییر دهید.
5. تغذیه
بهتر است مواد غذایی در حجم اندک و دفعات بیشتر خورده شود تا انرژی فرد کم نشود و او مجبور به خوردن مواد قندی نگردد. بهتر است از کربوهیدراتها بهجای مواد قندی استفاده شود. تحقیقات تأیید نشده، مواد غذایی حاوی سروتونین (بوقلمون)، اُمگا تری (ماهیهای مانند سالمون) و فولیک اسید (اسفناج) را در درمان افسردگی موثر میدانند. ویتامین D (شیر) نیز برای افسردگی فصلی موثر میباشد.
6. پرهیز از تنهایی
علت عمده افسردگی افکار تکراری و زائد است. تنهایی باعث افزایش نشخوار ذهنی میشود. تا جای ممکن خودتان را مشغول فعالیت کنید. شغلی که به آن تعهد داشته باشید، کلاس هنری، ورزش، کارهای عام المنفعه، میهمانی، مسافرت و … همگی باعث میشوند فکرتان درگیر فعالیت موردنظر باشد و از نشخوار ذهنی رها شوید.
7. موارد دیگر
استفاده از ماساژ و موزیک آرامشبخش نیز در افسردگیهای خفیف موثر میباشد.
شناخت درمانی
شناخت درمانی مهمترین راهکار در درمان افسردگی بدون دارو است. همه موارد بالا که به جهت درمان افسردگی بدون دارو ذکر شد، اگر همراه با تغییر در باورهای ناکارآمد باشد تاثیرشان چندین برابر میشود؛ زیرا بنا به باور محققین، افکار منفی و غیرمنطقی (همراه با آمادگی ارثی و وقایع محیطی) باعث ایجاد افسردگی در فرد میشود. بارها شاهد بودهایم واقعهای که باعث افسرده شدن فردی میشود، فردی دیگر را تنها اندکی مغموم میکند. تفاوت را باید در نوع نگاه به آن موضوع جستجو کرد. بنابراین در شناخت درمانی تاکید بسیاری بر تصحیح باورهای ناکارآمد صورت میگیرد.