ایجاد ارتباط خوب و مناسب با دیگران، میتواند تا حدود زیادی از استرس و اضطرابتان در زندگی کم کند. در حقیقت، اگر حمایت اجتماعی بهتری داشته باشید، به طور کلی سلامت روانتان هم بهتر خواهد شد، چون داشتن دوستان خوب میتواند مانند یک «ضربه گیر» در برابر احساس اضطراب و بیحوصلگی عمل کند. اگر دچار اضطراب اجتماعی بوده و بسیار هم مایل باشید ارتباط دوستانه برقرار کنید اما یا از این کار به شدت بترسید یا درمورد شیوهی ارتباط برقرار کردن با دیگران تردید داشته باشید، نیاز به داشتن پشتوانهی اجتماعی بیشتر جلوه خواهد کرد. احساسات مضطربانه میتواند موجب شود از موقعیتهای اجتماعی فرار کنید. در این مقاله میخواهیم درباره صحبت کردن در جمع بیشتر بگوییم.
چرا مهارتهای اجتماعی مهم هستند؟
برای اینکه با مهارت صحبت کردن در جمع آشنا شویم، اول باید بدانیم که مهارتهای اجتماعی چرا مهم هستند. مهارتهای اجتماعی، رمز برقراری رابطهی دوستانه و ایجاد یک شبکهی حمایت اجتماعی قوی است که به شما کمک میکند حین اینکه به نیازهای دیگران احترام میگذارید، نیازهای خودتان را هم برآورده کنید. همهی افراد، ذاتا با مهارتهای اجتماعی خوب متولد نشدهاند؛ این مهارتها را هم درست مانند هر نوع مهارت دیگری، باید با تمرین مکرر و آزمون و خطا فرا گرفت.
سه نوع ارتباط که باید آنها را تمرین کنید:
- ارتباط غیر کلامی (Non-verbal communication)
- مهارتهای گفتگو (Conversation skills)
- جرأت ابراز وجود (Assertiveness)
ارتباط غیر کلامی
بخش بزرگی از ارتباطات ما با دیگران، غیر کلامی است. چیزی که با چشمها یا با زبان بدنتان به دیگران میگویید درست به اندازهی چیزی که با کلمات میگویید قدرتمند است. وقتی اضطراب دارید، ممکن است به گونهای رفتار کنید که سدی در برابر ارتباط با دیگران ایجاد کند. مثلا شاید از تماس چشمی اجتناب کنید یا اینکه خیلی سطحی حرف بزنید. به عبارتی دیگر، وقتی اضطراب دارید، سعی میکنید با دیگران ارتباط برقرار نکنید؛ چون نمیخواهید دیگران قضاوت بدی درموردتان بکنند. زبان بدن شما و لحن صدایتان، پیامهای تاثیرگذاری به دیگران میرساند که موارد زیر را دربارهی شما رو خواهد کرد:
- وضعیت هیجانی و احساسیتان (مثلا ناشکیبایی و ترس)
- دیدگاهتان نسبت به فرد مقابل (مثلا سلطه پذیر بودن یا تحقیر کردن)
- دانشتان از موضوع مورد نظر
- راستگویی و بی شیله پیله بودن (آیا چیزی برای پنهان کردن دارید یا نه؟)
بنابراین، اگر از تماس چشمی اجتناب کنید، از دیگران فاصله بگیرید و آرام و سطحی صحبت کنید، این پیام را ارسال میکنید که: «از من فاصله بگیرید!» یا «با من حرف نزنید!» و مطمئنا این پیامی نیست که قصد دارید به دیگران بفرستید. در اینجا نکاتی را میگوییم که به شما کمک میکند کمبودها و نقصهایتان را شناسایی کرده و مهارتهای غیرکلامیتان را بهبود ببخشید.
مهارتهای گفتگو
یکی از بزرگترین چالشها برای کسی که اضطراب اجتماعی دارد، شروع صحبت کردن در جمع و حفظ تداوم آن است. بعضی از اشخاصی که اضطراب دارند، زیاد حرف میزنند که میتواند تاثیر منفی روی دیگران داشته باشد.